Kerstmenu 1 Total Body Balance
2014-06-19- Keuken:Nederlands
- Menugang:Hoofdgerecht
- Moeilijkheid:Expert
- Voorbereidingstijd: 0m
- Kooktijd: 0m
- Gereed: 0m
Kerstmenu
(Martijn de Mol)
Carpaccio van tomaat met een yoghurt-basilicum dressing
gegarneerd met Parmezaanse kaas
en/of
Witlof soep
en
Gebakken Zeebaars
Met een kruiden cous cous en venkel spinazie
en een saus van gember
of
Herten biefstuk
met een puree van knolselderij
haricot vert-rolletjes opgebonden met prei
en een saus van vanille en rode wijn
en
gegratineerde mandarijntjes met witte wijn
of
Chocolademousse met vanille en sinaasappelpartje
Carpaccio van tomaat met een yoghurt basilicum dressing
gegarneerd met Parmezaanse kaas
• 2 tomaten
• Half bosje basilicum
• Een eetlepel Parmezaanse kaas
• 2 eetlepels magere yoghurt
• Zout en peper
• Sla mix
Was de tomaten
breng in een pannetje water aan de kook
snij de tomaat aan de onderkant en bovenkant in
als het water kookt dompel je de tomaten hier 5 seconden in
daarna spoel je ze af met koud water en haal je het velletje eraf
snij de tomaten in dunne plakjes en doe ze in een schaal
doe hier zout en peper overheen
snij 4 blaadjes basilicum heel fijn en meng ze door de tomaten heen
snij de rest van de basilicum heel fijn en meng door de yoghurt
breng dit mengsel op smaak met zout en peper
schik de tomaten dakpansgewijs op een bord
doe in het midden een beetje gewassen sla
druppel hierover de yoghurt dressing
strooi de Parmezaanse kaas eroverheen
smakelijk eten
Witlof soep
• 1 stronkje witlof
• 1 halve ui
• 5 dl kippenbouillon
• 1/2 eetlepel bloem
Snij de witlof in dunne reepjes zonder het bittere kontje
snij de ui ook in fijne blokjes
spuit een beetje pancoating in een steelpannetje
zet deze op het vuur en voeg de ui en witlof toe
bak deze kort aan en voeg de bloem toe, roer snel om zodat de bloem niet verbrand
blus af met de kippenbouillon
laat 5 min doorkoken
pureer de soep fijn bv met een staafmixer
doe hem door een zeef in een ander pannetje
serveer de soep in een kop of bord met een beetje fijn gesneden bieslook
Gebakken Zeebaars
met een kruiden cous cous,
spinazie en een saus van gember
• 1 zeebaars filet
• 30 gram cous cous
• 30 gram spinazie
• Blokje verse gember net zo groot al een vingertopje
• 1 glas witte wijn
• 1 theelepel bloem
• Zout en peper
snij de gember schoon en heel fijn (beetje hakken)
doe deze in een steelpannetje met een beetje pancoating, voeg hierbij de bloem, een beetje zout en peper en blus af met de wijn. Laat even koken en zet weg.
schenk 2 dl kokend water op de cous cous en laat even staan
bak de zeebaars en breng op smaak met zout en peper
voeg de spinazie toe als de zeebaars bijna goed is
warm de saus op
doe de cous cous op een bord, leg hier de vis op en de spinazie en saus eromheen
eet smakelijk
Hertenbiefstuk
Met een puree van knolselderij
Haricot vert-rolletjes opgebonden met prei
en een saus van vanille en rode wijn
• 1 hertenbiefstuk van ongeveer 80 gram
• 6 a 7 haricot verts
• 1 stukje prei
• 1 half vanille stokje
• 1 glas rode wijn
• 1/3 knolselderij
• Zout en peper
• 1 theelepel bloem
Snij de knolselderij in blokjes en kook deze in een pannetje water met zout
als deze gaar is haal je deze eruit zonder vocht en wrijf je de blokjes door een zeef
pureren kan ook met een beetje vocht (tot je een puree krijgt)
op smaak brengen met zout en peper even wegzetten
haricots verts ook beetgaar koken
koud spoelen, de prei in dunnen reepjes snijden en deze om de haricots verts binden
de vanille in een pannetje doen met pancoating, de bloem toevoegen, daar de rode wijn bij doen en even laten koken
wegzetten
hertenbiefstuk op smaak brengen met zout en peper
elke kant 5 min bakken in pancoating (medium)
alles opwarmen
haricots verts opwarmen in een pannetje met een laagje water
de puree makkelijkste in de magnetron
de puree op een bord leggen, daar de biefstuk en de haricots verts rolletje
ombij leggen
de saus eromheen
eet smakelijk
Gegratineerde mandarijntjes met witte wijn
• 2 mandarijntjes
• 1 eidooier (van de chocomousse)
• half vanille stokje
• half glas witte wijn
Schil de mandarijntjes snij ze doormidden
schik ze mooi dakpansgewijs in een schaaltje
snij vanillestokje doormidden, haal de zaadjes eruit en doe in een kom
voeg hierbij het ei en de witte wijn en klop deze zo 5 min
ga door tot deze iets dikker wordt
schep deze dan over de mandarijntjes
en brand deze af met een gasbrander
kun je bv kopen bij de Xenos
eet smakelijk
Chocolade mousse
• 300 gram chocolade vla van Optimel
• 1 eiwit (eiwit van de mandarijnen crème brulee)
• ½ blaadje gelatine
• beetje warm water
Week de gelatine in koud water
als deze zacht is oplossen in het beetje warm water
de eiwitten stijf kloppen
de gelatine bij de vla mengen (goed mengen!)
dan de stijve eiwitten met de vla mengen
eerste een beetje vla door de eiwitten daarna de rest
in een bakje of kommetje doen
4 uur oplaten stijven